Wat is Mediteren ?

Je hebt ondertussen vast van gehoord en gelezen over mediteren. Het is goed voor je lichaam en je geest. Tegenwoordig is meditatie niet weg te denken uit het dagelijkse leven. Men zoekt naar een bewuster bestaan tussen alle hectiek van de dagelijkse bezigheden maar ook in de maatschappij en de rest van de wereld. Met de komst van allerlei elektronische gadgets is het eigenlijk een must om bewuster te gaan leven, doen en denken. Alles gaat maar in een razendsnelle tempo aan jou voorbij. De ene trend na de andere trend, dat ene handige hulpmiddel of gadget en ga zo maar door. Take a break- Mediteer.

Ik heb ontdekt dat als ik hierover in gesprek ga dat men het idee heeft dat je alleen kan mediteren als je hoofd leeg is. Maar als je hoofd al leeg is bestaat er ook geen behoefte meer om te mediteren.

Wat is mediteren?

Voor sommigen is meditatie een ritueel of een oefening op het kantoor om de werkdruk en stress te verminderen. Het is een techniek niet alleen in de spirituele sfeer maar ook op mentaal gebied.

Het gaat erom dat je bewust met jouw ‘denken’ omgaat. De rust wederkeert net als jouw innerlijk geluk.

Meditatie is eigenlijk precies het woord dat je denkt.

Als je je meer gaat verdiepen in het “bewuste” ontdek je dat er naast het fysieke lichaam ook een geestelijke lichaam bestaat. Dit noemen we ook wel het energielichaam of auralichaam.

In het auralichaam bestaan 7 hoofdchakra’s (zie onderstaande afbeelding) welke elk hun eigen functie en kleur bevatten. Tijdens de verdiepende meditaties zal je dan ook leren samen te werken met jouw auralichaam en de chakra’s.

Meditatie in het hindoeïsme

Meditatie is eigenlijk begonnen als onderdeel van het vedische hindoeïsme. Dit is het oudste geloof waarbij meditatie als onderdeel werd gebruikt om geestelijke en spirituele verlichting te vinden. In India heeft men geschriften gevonden van 5000 jaar oud waarin men al schrijft over meditatie.

Van de zes scholen van de Hindoe filosofie is yoga de school die zich richt op meditatie. Hoewel het hindoeïsme veel verschillende meditatie technieken kent, elk met een verschillend onderwerp, hebben ze uiteindelijk allemaal hetzelfde doel. Het bereiken van een rustige gemoedstoestand.

Hoe werkt mediteren?

Om te beginnen met mediteren heb je helemaal niets nodig. Je kan gewoon op een stoel gaan zitten of op het bed liggen. Maar het beste zou zijn als je de kleermakerszit kan doen, gewoon op de grond op een mat. Het is belangrijk je rug recht te houden.

Wanneer je de meditatie in gaat is het belangrijk dat je in een rustige omgeving bent en goed door de neus in ademt en door de mond uit. Dit doe je een paar keer heel bewust. Je ademt nieuwe, schone ‘prana’ ( energie, lucht) in en blaast het oude, vervuilde uit.

Bedenk waar jij je op wilt focussen in jouw meditatie. Wil je gewoon rust? Hou het simpel en denk aan het woord rust. Maak er een mantra van. “Ik ben rust, ik voel rust, ik ben een oceaan van rust”.

vhealing

Verstorende emoties

De verstorende emoties die onze vrede en geluk verstoren, zoals begeerte en woede, hebben als bron onwetendheid. Anders gezegd, de verstorende emoties, zoals boosheid en ongecontroleerde begeerten, die onze geest kunnen verstoren, komen voort uit onwetendheid. Uit het niet weten of niet kennen van de ware aard van dat bestaan.

Een feit is dat onze geest vaak verstoord wordt door zulk soort emoties. We worden boos- dit kost onwijs veel energie. Ongecontroleerd achter bepaalde begeerten aanrennen of omdat we trots worden en onszelf beter voelen dan anderen of omdat we eigenlijk vanzelf allerlei onnodige gedachten oproepen die ons onrustig maken.

Doel van mediteren

Ik had het al eerder genoemd; meditatie creëert rust maar ook energie. Het leren luisteren naar jouw lichaam. Aandacht geven aan jouw lichaam, jouw gedachten en emoties. Waar voel je je goed bij? Wat werkt wel voor jou en wat niet? Wat past wel bij jou en wat niet? Dit kan je dan bewust toepassen in jouw dagelijks leven. Welke gedachtes en patronen je een nieuw jasje om kan doen. Het leren leven in het moment zonder je continu druk te maken over het verleden, heden en de toekomst. Hier ga ik verder in het artikel nog persoonlijk op in.

 

Art: unknown

57AACADD-4CF6-4600-ABAC-8690BBB397C4

Verschillende meditatietechnieken

Er zijn inmiddels zoveel diverse meditatie technieken. Je hebt de kaars meditatie, stilte meditatie, mantra meditatie en zelfs loop meditaties. Het gaat erom dat je jouw gedachten en gevoelens gehoor geeft en begeleid naar een passend eindbestemming.

Leuk feitje: je bent, wat je denkt.

  • Je kan een wierookje aansteken als dit voor jouw gevoel helpt.
  • Je kan een kaars aansteken en kijken naar de vlam. Een waxinelichtje voldoet prima. Terwijl je kijkt let je op je ademhaling.
  • Je kan een ontspannend meditatiemuziekje aandoen via youtube.
  • In bovenstaande voorbeelden kan je jouw mantra eventueel toepassen.
  • Je kan de geleide meditaties van youtube beluisteren op gevoel zoals een bodyscan.

Link naar een ontspanningsmeditatie.

Nog een meditatie:

Chakra’s Reinigen

Je chakra’s reinigen door je chakra’s te openen, te reinigen en weer te sluiten, bevrijd je jezelf van blokkades en stilstaande energie. Doordat je de energie weer laat stromen voorkom je nieuwe blokkades en fysieke klachten die met deze blokkades mee kunnen komen. Je kunt zelf je chakra’s reinigen, dit is geen enkel probleem. Je kunt dit gewoon samenvoegen met een meditatie die je al doet. Zodra je je chakra’s hebt gereinigd kun je het beste regelmatig oefeningen doen om je chakra’s in balans te houden.

Je chakra’s reinigen en in balans houden zorgt er dus voor dat de energie goed blijft stromen, indien dit niet het geval is dan bestaat er een redelijke kans dat je hierdoor lichamelijk klachten krijgt. Een aantal van deze klachten staan in het artikel die gaat over het balanceren van de chakra’s.

Stap voor stap je chakra’s reinigen

Het klinkt moeilijker dan dat het is, maak je niet druk, iedereen kan dit, dus ook jij!

Stap 1: Aardingsmeditatie

  1. Visualiseer je een anker, ketting of wortels vanuit je voeten naar midden van de aarde.
  2. Het gaat door alle aardlagen heen, steeds dieper en dieper de aarde in.
  3. Vervolgens komt het aan in het midden van de aarde, hier stroomt alle rest energie naar toe.

Stap 2: Het openen van de Chakra’s

Nadat je de aardingsmeditatie hebt gedaan kun je beginnen met het openen van de chakra’s. We beginnen met het stuitchakra en gaan zo één voor één verder met het openen van de chakra’s. Ik zal je uitleggen hoe je dit doet, het is heel makkelijk. Het enige wat je hoeft te doen is je te visualiseren dat je het chakra waar je mee bezig bent zich opent.

Je begint dus bij het stuitchakra en de bijpassende kleur van het stuitchakra is rood, visualiseer je dus een rode roos die zich bevind op de plek waar je stuitchakra zit. De gesloten roos opent zich en ontpopt zich tot een prachtig geopende bloem. Zodra deze geopend is kun je verder met het volgende chakra, het sacraal chakra. Bij dit chakra is de bijpassende kleur oranje. Je visualiseert je een oranje bloem, persoonlijk kies ik bij alle chakra’s voor een roos, maar dit is jou persoonlijke keus en daarbij doe je hetzelfde als bij het stuitchakra.. Vervolgens open je zo één voor één al je chakra’s, helemaal naar boven naar je kruinchakra. Een roos of bloem is een persoonlijke keus, je kunt het op veel verschillende manieren doen, visualiseer je wat voor jou het fijnst voelt.

Zodra al je de aardingsmeditatie hebt gedaan en je chakra’s hebt geopend ga je door naar stap 3.

Stap 3: Laat de energie door je chakra’s stromen.

Nu komen we weer terug bij de aardingsmeditatie, weet je nog dat je witte helende energie vanuit de aarde kreeg? Dan gaan we nu een stap verder, doe de aardingsmeditatie en vervolgens trek je witte helende energie uit de aarde en deze spoelt je stuitchakra door, er gaan liters en liters helende energie door je stuitchakra en je stuitchakra wordt helemaal gereinigd. Vervolgens trek je nog een keer de witte helende energie vanuit de aarde, deze energie gaat via je stuitchakra naar je sacraal chakra. Deze witte helende energie spoelt net zoals bij het stuitchakra, het chakra helemaal schoon. Zo doe je chakra voor chakra tot je alle 7 je hoofd chakra’s hebt schoongespoeld. Het is belangrijk dat je hier op je gevoel afgaat, heb je aan 1 minuut per chakra genoeg dan is dat goed, heb je 10 minuten nodig per chakra? Dan is dit ook goed! Volg je gevoel, volg je intuïtie en heb vertrouwen dat je gevoel je verteld wanneer het goed voor je is.

vhealingvijver

Stap 4: Stop het doorspoelen van helende energie en sluiten van de chakra’s

Zodra het moment is gekomen dat je gevoel je aangeeft dat je chakra’s gereinigd zijn, koppel dan vanaf je kruinchakra de energie af, laat het terugspoelen de aarde in. Je begint dus met je kruinchakra, vervolgens het derde oog chakra, daarna het keelchakra en zo verder naar beneden. Nadat je hiermee klaar bent is het belangrijk dat we de gereinigde chakra’s gaan sluiten, maar let op! We sluiten de chakra’s niet helemaal, we zetten ze op een kier, dit is beter dan een volledig open of gesloten chakra.

Net zoals bij het stoppen van het doorspoelen van de energie beginnen we bij het kruinchakra. Je kunt je weer meerdere dingen visualiseren, een deur die op een kiertje wordt gezet, een draaikolk die verkleint of een radioknop waarmee het volume lager wordt gezet. Probeer te voelen wanneer het voor jou goed aanvoelt. Ga zo chakra voor chakra af, beginnend bij het kruinchakra en zo naar beneden tot en met het stuitchakra. Er is geen goede of foute manier, wat voor jou goed voelt is goed.

Je bent nu klaar en je chakra’s zijn gereinigd!…

Transcendente Meditatie

De aandacht wordt moeiteloos gericht op een vehikel, een klank, die de geest als vanzelf naar binnen doet keren. Dat naar binnen keren leidt uiteindelijk tot een overstijgen, transcenderen van zelfs de meest geringe gedachteactiviteit, vandaar de naam Transcendente Meditatie. Dit naar binnen keren van de geest heeft een parallelle werking in het lichaam, waarbij diepe ontspanning wordt ondergaan. Transcendente Meditatie is geïntroduceerd door Maharishi Mahesh Yogi een indiaas filosoof.

Wat is meditatie voor mij?

Het beste zou zijn als je dagelijks minimaal vijf minuten mediteert. Dit doe ik meestal via geleide meditaties van youtube maar ik doe ook meditaties vanuit mijn pranic healing cursus. Die duren meestal wat langer en gaan gepaard met een aantal essentiële oefeningen.

Meditatie is eigenlijk altijd al in mijn dagelijkse leven aan de orde geweest door middel van gebed. Ook hier keer je in jezelf en spreek je de liefde, respect, dankbaarheid en behoeftes uit voor moeder natuur, je medemens en jezelf.

Sinds ik bewuster ben gaan mediteren voel ik me energieker, gelukkiger en voldaan. Dankbaar, liefdevol en (voor)bereid.

Bereid om mijn pad te doorlopen zoals die mij tegemoet komt met zijn hobbels en dalen. Ook vooral het gehaast heb ik steeds meer los gelaten. Het tempo doet er helemaal niet toe. Wel de opties die er zijn, de reis die je maakt, de stappen die je kan maken en de keuzes je maakt. Die brengen jou daar, niet het tempo.

Tot slot

Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat mensen die regelmatig mediteren zich fitter, gelukkiger en energieker voelen. Ook blijkt dat wanneer meer mensen op hetzelfde moment mediteren, dit direct positieve gevolgen heeft voor de wereld. Een voorbeeld hiervan is een groep van 7000 mensen die in 1978 in een periode van 3 weken gingen mediteren. Door deze actie was de gehele energie van de plek positief veranderd. Geweld en misdaden waren in dezelfde periode met 16% afgenomen. Maar ook zelfmoordpogingen en auto-ongelukken waren gereduceerd. Meditatie is dus een zeer krachtig middel waarmee we vrede op aarde kunnen brengen.

© by V Healing, Love & Light

#chakrameditatie
#chakra
#meditatie

About Author

Related posts

Comment ( 1 )

  • Me online

    Thanks for the good article, I hope you continue to work as well.

Leave a Comment